Σε ποιους και πότε θα χορηγηθεί η τρίτη δόση

εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Τα άτομα με ανοσοκαταστολή είναι η πρώτη ομάδα που θα λάβει την τρίτη, ενισχυτική, δόση του εμβολίου κατά της Covid-19 ύστερα από απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Χθες, τα μέλη της Επιτροπής σε συνεδρίασή τους συμφώνησαν να ξεκινήσει η τρίτη δόση από τους ανοσοκατεσταλμένους και πιο συγκεκριμένα μεταμοσχευμένους συμπαγών οργάνων, μυελού, ογκολογικούς ασθενείς υπό χημειοθεραπεία, νεφροπαθείς.

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και συντονιστής του εμβολιαστικού προγράμματος “Ελευθερία”, Μάριος Θεμιστοκλέους, επιβεβαίωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη σήμερα (Σκάι) ότι η ενισχυτική δόση θα χορηγηθεί πρώτα σε αυτούς τους ασθενείς κάνοντας γνωστό ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το 75% των ανοσοκατεσταλμένων που έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, δεν αναπτύσσει καλή ανοσοαπόκριση, φτάνοντας ακόμη και μόλις το 35%. Με την τρίτη δόση οι ανοσοκατεσταλμένοι δύνανται να φτάσουν έως το 85% προστασίας από τον εμβολιασμό. Για να λάβει κάποιος ενισχυτική δόση του εμβολίου θα πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον 28 ημέρες από τη δεύτερη δόση.

Επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, με την πρόεδρο της Επιτροπής, κα Μαρία Θεοδωρίδου, να δίνει στην ενημέρωση της Δευτέρας το πλαίσιο που θα κινηθούν οι ελληνικές αποφάσεις. Οι μελέτες στη χώρα μας δείχνουν πως σε ειδικές ομάδες πληθυσμού, το επίπεδο των αντισωμάτων μειώνεται σημαντικά μετά τους έξι μήνες. Πολύ πρόσφατη οδηγία του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων των ΗΠΑ (CDC) περιλαμβάνει σε αυτή την κατηγορία μεταμοσχευμένους, άτομα με μέτρια ή σοβαρού βαθμού συγγενή ανεπάρκεια, με HIV και όσους λαμβάνουν φάρμακα όπως η κορτιζόνη (σε συγκεκριμένη ποσότητα) και άλλα ειδικά ανοσοκατασταλτικά.

Λελογισμένη χορήγηση τρίτων δόσεων

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε συμφωνημένη αναστολή τρίτων δόσεων ώστε να εμβολιαστούν και αναπτυσσόμενες χώρες. Με βάση και το αίτημα αυτό, η χορήγηση της 3ης δόσης γίνεται με συγκεκριμένα κριτήρια και κατά προτεραιότητα σε όσους την έχουν ανάγκη.

Ο κ. Θεμιστοκλέους, πάντως, επεσήμανε πως εξετάζονται τα δεδομένα για να επεκταθεί η αναμνηστική δόση και στους υγειονομικούς και στη συνέχεια και στον υπόλοιπο πληθυσμό με μια προτεραιοποίηση παρόμοια με εκείνη που ακολουθήθηκε για το βασικό εμβολιαστικό σχήμα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο